Bizwords Logo

Cetatenii straini pot infiinta asociatii familiale in Romania

Marius Guta, Stefan Etves

Integrarea in Uniunea Europeana obliga autoritatile sa liberalizeze piata muncii

Potrivit normelor metodologice de aplicare a Legii 507/2002 privind desfasurarea unor activitati economice de catre persoanele fizice, cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene pot infiinta asociatii familiale in Romania. De asemenea, documentul mentionat, care are, deja, avizul a trei ministri (Octav Cozmanca, Marian Sarbu si Silvia Ciornei), acorda posibilitatea cetatenilor straini care desfasoara activitati independente sa-si repatrieze valuta. O prevedere inedita o reprezinta cea prin care sunt recunoscute si reglementate drepturile bastarzilor.

"Stimularea spiritului antreprenorial"

Potrivit notei de fundamentare, in momentul de fata, in Romania nu exista "un cadru juridic adecvat pentru stimularea spiritului antreprenorial al persoanelor fizice". Acordurile internationale obliga tara noastra sa reglementeze conditiile de autorizare si desfasurare a activitatilor economice ale persoanelor fizice, in contextul intensificarii circulatiei fortei de munca. In plus, "in perspectiva aderarii la UE, este necesar ca legislatia romaneasca sa nu ingradeasca dreptul cetatenilor din tarile comunitare de a initia activitati economice, ca angajati proprii, pe teritoriul Romaniei", precizeaza documentul mentionat.

Activitati in orice domeniu

Legea 507/2002 si normele metodologice dau dreptul tuturor persoanelor fizice sa desfasoare, in mod independent, activitati economice in toate domeniile, meseriile sau ocupatiile. Aceste prevederi nu se aplica persoanelor fizice care au dreptul de a exercita profesii in baza unor legi speciale. Printre aceste profesii sunt mentionate cele de avocat, expert contabil, pilot maritim, controlor trafic aerian, insotitor de bord si... director de hotel. De asemenea, persoanele fizice pot constitui asociatii familiale, care sunt formate doar din membrii de familie care locuiesc in aceeasi localitate. Sunt considerati membri de familie sotul, sotia si copiii care au implinit 16 ani, "rezultati din casatorie sau din afara acesteia".

Angajat propriu

Asociatia familiala este reprezentata in relatiile cu tertii de persoana din initiativa careia s-a constituit, precum si de un alt membru al familiei, imputernicit in acest sens printr-o procura speciala. Persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent, precum si cele care fac parte dintr-o asociatie familiala au calitatea de angajat propriu. Calitatea de angajat propriu se refera la dreptul de a fi asigurat in sistemul public de pensii, cel al asigurarilor sociale de sanatate si al asigurarilor pentru somaj. Declaratia de asigurare in sistemul public de pensii se depune la casa de pensii teritoriala. Totodata, trebuie incheiat un contract de asigurare pentru somaj cu agentia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza domiciliaza respectiva persoana. Celor care desfasoara activitati economice in mod independent li se interzice sa angajeze cu contract individual de munca alte persoane.

Cum se obtine autorizatia

Pentru desfasurarea activitatilor mentionate, este necesara o autorizatie speciala, care se elibereaza de catre primarii. Aceasta se obtine in baza unei documentatii care cuprinde, printre altele, o cerere-tip, cazierul judiciar, copii de pe actele de identitate, certificat medical. Cererea se solutioneaza in termen de 15 zile lucratoare de la data inregistrarii. Aceasta trebuie sa cuprinda, in mod obligatoriu, datele de identificare ale emitentului si cele ale solicitantului, precum si activitatea principala pentru care s-a eliberat. Dupa emiterea autorizatiei, asociatiile familiale sau persoanele fizice sunt obligate sa se inregistreze, de aceasta data in termen de 15 zile calendaristice, la Registrul Comertului. Nerespectarea acestei prevederi atrage dupa sine anularea de drept a autorizatiei si interzicerea dreptului de a mai solicita o alta timp de un an. Daca, din diferite motive, autorizatia este retrasa pentru a doua oara, interzicerea dreptului de a solicita o noua autorizatie creste la trei ani.

Sursa Gardianul