Bizwords Logo

Romanii raman pesimisti in privinta evolutiei economiei

Carmen Neacsu

Barometrul GfK arata ca populatia o duce la fel de prost ca in 2001

Romanii raman pesimisti in ceea ce priveste evolutia generala a economiei pentru urmatorul an, motiv pentru care isi mentin previziunile sumbre asupra viitorului financiar al familiilor lor. Astfel, la studiul "Barometrul de incredere a consumatorului", realizat de GfK Romania pe un esantion reprezentantiv de 1.000 de persoane lunar, in octombrie, 46% din cei intervievati au raspuns ca situatia generala a economiei autohtone s-a inrautatit in ultimele 12 luni. Proportia celor care au afirmat ca starea economiei s-a inrautatit este totusi mai mica decat cea din iulie, cand s-a inregistrat un nivel- record de 59%. In acelasi timp, 20% din romani cred ca economia merge mai bine, fata de cei 13% care erau optimisti in iulie a.c.

Pe de alta parte, 48% din cei intervievati au declarat ca o duc mai prost ca acum un an. In schimb, numarul celor care au raspuns ca o duc mai bine ca acum un an este in usoara crestere, respectiv 18%, fata de 17% in octombrie 2001.

Barometrul GfK arata ca 56% din romani apreciaza ca perioada actuala nu este propice pentru achizitia de bunuri de folosinta indelungata, nivel relativ constant in ultimele 18 luni. De asemenea, 48% din respondenti estimeaza ca vor cheltui mai putin pentru bunuri de folosinta indelungata in urmatorul an, doar 27% estimand o crestere a cheltuielilor la acest capitol. 73% din romani cred ca situatia economica nu este buna pentru economisiri, doar 19% din ei sperand ca vor economisi bani in urmatorul an. De remarcat ca 23% din respondenti au declarat ca au datorii, 8% fiind nevoiti sa recurga la economiile facute anterior.

Sursa Gardianul