Bizwords Logo

Selectie restrictiva

Marius Guta

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana implica adoptarea normelor comunitare in toate domeniile de activitate, inclusiv in cel al asigurarilor.

Astfel, in ciuda progreselor realizate in ultimul timp, mai sunt inca multe lucruri care trebuie armonizate cu practicile din Uniunea Europeana. In raportul de tara prezentat de catre Comisia Europeana se mentioneaza ca "in domeniul asigurarilor s-au inregistrat progrese semnificative", o parte din "vina" apartinand Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Prin adoptarea unei noi structuri organizationale si cresterea numarului personalului, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a inceput procesul de reautorizare a societatilor de asigurari, numarul acestora scazand de la 73, in 2001, la 48, in prezent. Suplimentar, CSA a efectuat 23 de actiuni de control din care au rezultat sase sanctiuni oficiale, incluzand interzicere temporara sau definitiva a activitatii de asigurare.

Pentru compatibilizarea sectorului asigurarilor cu prevederile UE, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor pregateste, in perioada urmatoare, adoptarea mai multor masuri. Astfel, pana la sfarsitul anului trebuie aprobat programul de control al societatilor si brokerilor de asigurare.

De asemenea, vor trebui elaborate programele si strategia de control pentru toti participantii din cadrul pietei asigurarilor. O selectie mult mai restrictiva a societatilor de asigurari se va realiza, insa, incepand cu cel de-al doilea trimestru al anului urmator, ca urmare a majorarii capitalului social varsat minim pe care societatile de asigurare trebuie sa il detina si, mai ales, ca urmare a determinarii marjei lor de solvabilitate.

Sursa Gardianul