Bizwords Logo

Presedintele Romaniei va primi un salariu brut de 42,7 milioane de lei

Carmen Neacsu, Stefan Etves

Potrivit memorandumului cu FMI, salariile bugetarilor vor creste anul viitor, in termeni reali, cu 3%

Potrivit memorandumului suplimentar incheiat de Guvern cu FMI, salariile de baza ale personalului bugetar vor fi majorate anul viitor in doua etape, respectiv cu 6% de la 1 ianuarie si cu 9% de la 1 octombrie. Aceste majorari vor asigura o crestere reala a salariilor de numai 3% in 2003. Aceleasi cresteri salariale se vor aplica si pentru cei care ocupa functii de demnitate publica. Proiectul de ordonanta de urgenta care urma ieri sa fie supus aprobarii Executivului mai propune majorarea salariilor personalului contractual din institutiile publice centrale cu 3% din ianuarie anul viitor si cu 4,5% din octombrie 2003, pe motiv ca astfel se va realiza o corelatie intre salariile de baza ale acestora si cele ale angajatilor pe functii publice.

Noi meserii in nomenclator

Prin noul act normativ au fost introduse noi functii, potrivit solicitarilor unor ministere, precum cea de asistent medical cu studii superioare de scurta durata, bioinginer medical cu studii superioare, inspector cu studii superioare de scurta durata, precum si unele functii de conducere specifice amenajarii teritoriului si urbanismului. In plus, potrivit notei de fundamentare a proiectului amintit, se creeaza posibilitatea acordarii unor cresteri salariale prin evaluarea performantelor profesionale individuale realizate in acest an, respectandu-se incadrarea in limitele alocatiilor bugetare ale cheltuielilor cu salariile. Evaluarea performantelor profesionale individuale se va realiza pana in mai 2003. Persoanele angajate in sectorul bugetar, care se intorc din concediul pentru ingrijirea copiilor de pana la 3 ani, concediu medical sau fara plata, sau cele care revin in functia publica dupa suspendare, vor trebui sa sustina un examen de testare a cunostintelor profesionale, pentru stabilirea salariului de baza. Cei care nu promoveaza examenul vor primi salariul de baza avut anterior sau, dupa caz, salariul minim al functiei detinute anterior.

Un parlamentar va primi pana la 35 milioane

De la 1 ianuarie 2003, salariul unui deputat sau senator va fi de 31.295.000 lei, pentru ca de la 1 octombrie anul viitor, acesta sa ajunga la 34.112.000 lei, fara sporuri. Tot la capitolul Parlament, amintim si de remuneratia "dupa buget"a presedintelui Senatului si a Camerei Deputatilor, care va fi de 39.459.000 lei, si pe cea a presedintilor grupurilor parlamentare ale celor doua Camere, care vor primi 34.211.000 lei. Daca primarul general al Capitalei va primi un salariu brut de 29.935.000 lei, un primar de municipiu cu peste 320.000 de locuitori se va bucura lunar de 25,2 milioane de lei. Aceasta, in timp ce consilierii din Consiliul General al Municipiului Bucuresti vor primi sase milioane de lei, iar cei de la consiliile judetene intre 5,8 si 5,4 milioane lei, in functie de categorie. Daca salariul brut al presedintelui Romaniei va fi, de la 1 ianuarie, de 42.764.000 lei, cel al premierului va atinge aproape 40 de milioane (egal cu cel al pre-sedintelui Curtii Supreme de Justitie, Curtii Constitutionale, Curtii de Conturi), iar cel al unui ministru, 34,211 milioane lei. Aceasta, in timp ce presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, cel al Consiliului National al Audiovizualului, consilierii de stat la Presedintia Romaniei sau cei din Guvern vor primi, brut, 29,9 milioane de lei. Nu vor fi la fel de norocosi analistii programatori, care vor avea pe statul de plata intre 2,9 si 5,6 milioane de lei, sau proiectantii gradul I - intre 2,8 si 5,4 milioane lei. Salariile de baza ale expertilor vamali variaza intre 3,6 si 8,6 milioane de lei, cele ale inspectorilor vamali intre 2,7 si 5,7 milioane, pe cand cele ale inspectorilor pentru datoria vamala, dupa grade, intre 2,7 si 6,3 milioane de lei. In unitatile de cercetare stiintifica, dezvoltare tehnologica si proiectare, salariile de baza variaza intre 2,7 si 6,7 milioane de lei pentru un cercetator stiintific "simplu" si 3,9-11,9 milioane pentru un cercetator principal gradul I. Pentru unitatile clinice, institute si centre medicale sunt prevazute salarii de baza de la 4,7 la 10,2 milioane de lei pentru medicii primari, 3,5-8,2 milioane pentru farmacistii primari sau intre 3,6 si 5,9 milioane pentru medicii rezidenti, in functie de an. Asistentii medicali vor avea intre 2,6 si 5,4 milioane de lei, iar biologii intre 3,5 si 8,2 milioane.

Sursa Gardianul