Bizwords Logo

IBM si Rational Software semneaza un acord pentru ca IBM sa achizitioneze Rational

IBM si Rational Software Corp. au anuntat recent ca cele doua companii au ajuns la o intelegere finala pentru ca IBM sa cumpere actiunile Rational Software la un pret de aproximativ 2,1 miliarde de dolari cash, adica aproximativ 10,5 dolari SUA/actiune.

Rational furnizeaza utilitare deschise, standardizate, cele mai bune practici si servicii pentru dezvoltarea aplicatiilor de afaceri si construirea de sisteme si produse software, incluzand software incorporat pentru echipamente, precum telefoanele celulare si aparatura medicala.

IBM va furniza acum un mediu complet de dezvoltare software pentru companiile care vor sa-si integreze procesele de afaceri si infrastructura software cu furnizorii, clientii si angajatii. Aceasta necesita integrarea administrarii datelor, a sistemelor, colaborarea, tranzactiile si middleware pentru integrarea proceselor de afaceri si dezvoltare software. Achizitia Rational va intari suprematia IBM in fiecare dintre aceste segmente, incluzand dezvoltarea software si reintareste angajamentul IBM fata de standardele deschise ale industriei. Aceasta achizitie este un element important al strategiei IBM e-business on-demand.

"Industria software, clientii din zona de afaceri si dezvoltatorii solicita din ce in ce mai mult software care sa fie bazat pe standardele deschise ale industriei si care sa permita integrarea atat a aplicatiilor de afaceri din intreprindere, cat si cu lantul de clienti si furnizori," a declarat Steve Mills, prim-vicepresedinte IBM Soft ware Group. "Acesta este un aspect important al strategiei IBM on-demand. Rational suporta exact unul dintre domeniile in care IBM este lider al industriei, si anume furnizarea de infrastructura si utilitare software pentru a ajuta clientii sa creeze un mediu complet de dezvoltare software. Aceasta intelegere extinde abilitatea IBM de a-si ajuta clientii in viitorul mediu on-demand cu utilitare bazate pe standardele industriei pentru a-si dezvolta, integra si administra procesele de afaceri."

Rational furnizeaza o platforma de dezvoltare software care poate imbunatati viteza, calitatea si predictibilitatea proiectelor software. 98 dintre companii din Lista "Fortune 100", incluzand IBM, utilizeaza instrumentele si serviciile Rational. IDC estimeaza ca oportunitatea de piata pentru software-ul de dezvoltare a aplicatiilor va creste de la noua miliarde de dolari SUA in 2002, la 15 miliarde de dolari in 2006.

"Rational ajuta dezvoltatorii software din intreaga lume sa scrie software mai rapid, cu mai putine riscuri si poate ajuta la obtinerea unui beneficiu ridicat in urma investitiilor," a declarat Michael Devlin, CEO si cofondator, Rational Software. "Combinatia dintre Rational si IBM este o extensie logica a unei relatii extrem de avantajoase ce dureaza de 20 de ani si va creste semnificativ avansul nostru in pietele si segmentele-cheie de clienti."

Cu sedii centrale in Cupertino, California si Lexington, Massa-chusetts, Rational are mai mult de 3.400 angajati si clienti in 89 de tari. Rational estimeaza ca mai mult de 600.000 de dezvoltatori software ii utilizeaza utilitarele software. IBM intentioneaza sa unifice operatiunile de afaceri si angajatii Rational in IBM Software Group ca o noua divizie si a cincea marca, alaturandu-se WebSphere, Lotus, Tivoli si DB2. O data ce achizitia va fi incheiata, Mike Devlin va deveni directorul general al noii divizii si ii va raporta lui Steve Mills.

Analisti din industrie au raportat ca firmele care utilizeaza software-ul Rational au obtinut beneficii in urma investitiei (ROI) de 200 la suta si mai mult, ca rezultat al productivitatii crescute, a calitatii aplicatiilor si a diminuarii ciclurilor de dezvoltare si a timpului de testare. IBM utilizeaza software-ul Rational din 1985.

Rational furnizeaza cel mai larg suport pentru dezvoltarea aplicatiilor pentru intreprindere in J2EE, .NET, Linux si alte platforme, pentru a sustine implementarea solutiilor pe platformele hardware si software preferate de clienti. Utilitarele Rational sunt de asemenea utilizate pentru a construi software tehnic, produse software comerciale si software pentru echipamente incorporate si sisteme in timp real, cum sunt pagerele, telefoanele celulare, echipamentele medicale, sisteme de control al traficului aerian si sisteme militare guvernamentale.

Dupa ce achizitia va fi finalizata, IBM intentioneaza sa:

  • Promoveze si sa comercializeze pe plan mondial produsele Rational de dezvoltare a aplicatiilor prin echipa de vanzari Rational, care va deveni parte a echipei de vanzari IBM;
  • Integreze mai strans produsele Rational cu produsele software IBM;
  • Continue investitiile Rational si sa sustina tehnologiile deschise bazate pe standarde care suporta o varietate de platforme, incluzand Unix, Windows si altele;
  • Accelereze investitiile in produsele Rational pentru a sustine mai bine cererile in crestere ale actualilor clienti, ale integratorilor de sistem si ale producatorilor independenti de software.

Achizitia trebuie sa obtina o serie de aprobari, incluzand aici pe cea a detinatorilor de actiuni Rational si a unor agentii de reglementare guvernamentale. IBM si Rational Software anticipeaza inchiderea tranzactiei in primul trimestru 2003.

Sursa Gardianul