Bizwords Logo

Prime lunare si anuale si salarii de merit pentru functionarii publici

Marius Guta, Stefan Etves

Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta, salariile functionarilor publici, atat din administratia centrala, cat si locala, se vor majora substantial, incepand cu 1 ianuarie 2003. De asemenea, acestia vor beneficia de diferite bonusuri, indemnizatii si prime care, adaugate la salariul de baza, vor duce la venituri de cateva ori mai mari decat salariul mediu pe economie. Suma alocata pentru toate aceste majorari este de 413 miliarde de lei, care este de aproape doua ori mai mare decat cea prevazuta pentru recorelarea pensiilor, ce va avea loc, de asemenea, tot de la 1 ianauarie.

Unii sunt mai egali decat altii

Principiul care a stat la baza redactarii ordonantei de urgenta are in vedere "crearea unui sistem unitar de salarizare, aplicabil tuturor functionarilor publici". Salariile de baza ale acestora vor avea o valoare unica pentru aceeasi functie, clasa si grad, corespunzatoare institutiei unde isi desfasoara activitatea. In nota de fundamentare care insoteste acest act normativ, majorarile prevazute sunt justificate prin eliminarea dezechilibrelor create "din cauza aplicarii defectuoase a Legii 154/1998 (care se refera la salariile bugetarilor - n.r.), ceea ce a condus la salarii mai mici pentru aceeasi functie in unele ministere". Cu toate acestea, chiar daca rezolva problema "dezechilibrelor dintre unele ministere", ordonanta adauga altele. Astfel, potrivit art. 5(4), "pentru functiile cu acelasi nivel de studii, salariile de baza se diferentiaza in raport cu (...) importanta sociala a domeniului de activitate"(!). O alta prevedere care face ca unii functionari publici sa fie mai egali decat altii este cea potrivit careia salariile se diferentiaza si in raport "cu nivelul la care se presteaza activitatea, respectiv central sau local".

Indemnizatii de sefi si remuneratii de merit

Cei care s-au "invartit" de un post de sef printr-un minister, pe la Guvern, prefecturi sau alte institutii publice beneficiaza si de indemnizatie de conducere, caci tare greu trebuie sa fie sa nu faci nimic. Pentru directorii generali, indemnizatia este de 55% din salariu, pentru "directorii simplii" - 50%, contabilii sefi si sefii "mai marisori" primesc 40%, iar sefii de birou "numai" 25%. Aceste indemnizatii fac parte din salariul de baza, la care se adauga toate celelalte bonusuri. Astfel, pentru rezultate deosebite "se poate" acorda un salariu de merit. Cu alte cuvinte, daca "faci frumos" se poate sa se dea, iar daca nu, se poate sa nu se dea. Salariul de merit se acorda lunar si este "de pana la 15% din salariul de baza". De asemenea, pentru ca au o munca extenuanta si multe probleme pe cap, "functionarii publici incadrati in functii de executie" vor fi recompensati pentru orele prestate peste durata normala a unei zile de lucru. Astfel, pentru primele doua ore vor primi 50% din salariul de baza, iar pentru restul, 100%.

Prime "pe ochi frumosi"

Deoarece s-a considerat, probabil, ca toate acestea nu sunt suficiente "in raport cu raspunderea si importanta sociala" a activitatii functionarilor publici, ordonanta de urgenta prevede si alte avantaje. Astfel, potrivit art. 15, "ordonatorii de credite pot acorda premii lunare" in limita a 10% din fondul de salarii. Daca ati avut impresia ca s-a terminat cu bunavointa Guvernului, v-ati inselat. Astfel, pe langa premiile lunare, se acorda si un premiu anual, egal cu salariul mediu lunar. Plata premiului anual se va face "pentru toti functionarii publici salarizati, potrivit prezentei ordonante de urgenta, incepand cu luna ianuarie a anului viitor". Totusi, nu chiar toata lumea va primi prime in ianuarie. Cei care au fost obraznici cu sefii sau pur si simplu nu sunt inghititi de catre acestia vor fi taiati de pe lista. Astfel, potrivit art. 16(5), premiul anual poate fi redus sau chiar anulat "in cazul functionarilor publici, care, in cursul anului, au des-fasurat o activitate slaba sau necorespunzatoare, ori au avut abateri, sanctionate disciplinar".

Sursa Gardianul