Bizwords Logo

Nuclearelectrica va imprumuta 400 milioane de euro pentru Unitatea 2 de la Cernavoda

Societatea Nuclearelectrica va semna, martea viitoare, cu un consortiu de banci format din Societe Generale, Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD) si Credit Lyonnais, un acord de imprumut in valoare de 400 milioane euro pentru finalizarea Unitatii 2 a Centralei nuclear-electrice de la Cernavoda. Potrivit presedintelui BRD, Bogdan Baltazar, Societe Generale va contribui cu aproximativ 350 milioane de euro, BRD cu 25 milioane euro, iar Credit Lyonnais cu aproximativ noua milioane de euro. Creditul va fi garantat integral de statul roman.

"Am facut lobby puternic la Fondul Monetar International pentru a permite Guvernului sa garanteze creditul, iar FMI a fost intelegator, pentru ca Unitatea 2 de la Cernavoda este un proiect energetic foarte important", a spus Baltazar.

In luna mai a anului trecut, reprezentantii Societatii Nationale Nuclearelectrica (SNN), ai Atomic Energy of Canada Ltd. (AECL Canada) si ai ANSALDO Italia au semnat contractul comercial pentru finalizarea lucrarilor si punerea in functiune a Unitatii doi.

Costul total al lucrarilor de finalizare si punere in functiune a acestui reactor este de 689 milioane de dolari.

Ministrul delegat pentru Cercetare, Serban Valeca, a declarat, la inceputul lunii septembrie, ca lucrarile la reactorul doi au fost realizate in proportie de 43%. Valeca a afirmat ca in 2004 vor incepe probele, iar intrarea efectiva in exploatare industriala este prevazuta pentru sfarsitul anului 2005.

Potrivit lui Valeca, Guvernul intentioneaza sa finalizeze constructia reactorului al treilea apeland la sistemul BOT (build, operate, transfer - constructie, operare, transfer), in care investitorii vor infiinta o societate comerciala pe actiuni impreuna cu Societatea Nationala Nuclearelectrica (SNN). (Mediafax)

Sursa Gardianul