Bizwords Logo

Cooperativele de credit mai au cateva zile pentru autorizare

Marius Guta

Termenul acordat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) organizatiilor cooperatiste de credit, asa-numitele banci populare, pentru depunerea cererilor de autorizare se apropie de scadenta. La inceputul lunii septembrie, BNR a acordat cooperativelor de credit o noua pasuire de trei luni pentru rezolvarea problemelor, astfel incat sa poata primi autorizatia de functionare. La vremea respectiva, decizia bancii centrale i-a luat prin surprindere pe analistii pietei bancare, in contextul in care bancile populare au avut la dispozitie 18 luni pentru a-si rezolva problemele. Banca Nationala a motivat decizia de prelungire a termenului de autorizare prin complexitatea procesului, pe de o parte, si prin dorinta de a crea un sistem viabil, pe de alta parte. Acum, insa, "termenul de gratie" a expirat, astfel ca in urmatoarele saptamani vom sti cu certitudine cate dintre cooperativele de credit vor reinvia.

"O problema de confidentialitate"

Pentru a intelege complexitatea procesului, trebuie precizat ca BNR autorizeaza Casele Centrale care cuprind, fiecare in parte, cateva zeci si chiar sute de cooperative de credit. Potrivit informatiilor noastre, in momentul de fata sunt in curs de autorizare patru Case Centrale, printre care Creditcoop si Concordia. "In momentul in care se va incheia analiza dosarelor, vom face publice concluziile la care s-a ajuns. Intrucat in stadiul actual lucrurile nu sunt definitivate, nu pot comenta nimic, pentru ca este o problema care tine de confidentialitatea procesului de autorizare", ne-a declarat Mugur Stet, purtatorul de cuvant al BNR. Potrivit acestuia, un raspuns definitiv se va putea da fie in urmatoarele zile, fie, cel mai tarziu, in prima parte a lunii ianuarie 2003.

250 miliarde de lei, capital minim

Retele cooperatiste de credit, care vor primi de la Banca Nationala a Romaniei autorizatia de functionare, nu vor avea, totusi, viata usoara. Potrivit unei decizii a BNR, acestea vor fi nevoite sa-si majoreze capitalul, pana la 30 mai 2004, la un nivel de minimum 250 miliarde de lei. De asemenea, in aceasta perioada de tranzitie, capitalul retelelor cooperatiste de credit si fondurile proprii aferente trebuie sa fie de cel putin 150 miliarde de lei.

Capitalul unei case centrale cuprinde partile sociale subscrise si varsate de cooperativele de credit afiliate, primele de fuziune si divizare integral incasate, fondurile de rezerva, fondurile pentru cresterea surselor proprii de finantare. Sunt cuprinse, de asemenea, rezervele constituite din primele de fuziune si divizare, pecum si cele din repartizarea profitului, rezervele statutare, rezultatul reportat privind profitul nerepartizat si profitul net al exercitiului financiar curent. In plus, situatia patrimoniului pentru fiecare organizatie cooperatista din retea va fi certificata de un auditor financiar autorizat de Camera Auditorilor Financiari din Romania. Situatia patrimoniului trebuie sa concorde cu datele inscrise in registrele de contabilitate, registre care trebuie sa fie tinute in conformitate cu reglementarile contabile in vigoare.

"Spalarea banilor e inacceptabila"

Potrivit unor norme adoptate de BNR, membrii cooperatori, inclusiv membrii fondatori ai cooperativelor nou-constituite, care subscriu si varsa parti sociale in valoare de cel putin 10.000 euro, trebuie sa nu fi suferit condamnari pentru infractiuni legate de fapte de terorism, coruptie, infractiuni in dauna avutului public sau privat. Sunt trecute la index si luarea sau darea de mita, falsul si uzul de fals, deturnarea de fonduri, evaziunea fiscala si spalarea de bani. Este interzisa, totodata, utilizarea pentru dobandirea partilor sociale a fondurilor obtinute din imprumuturi. Acestea trebuie sa provina din surse proprii.

"Gaura" de mii de miliarde

Dincolo de toate aceste prevederi, nu trebuie uitat, totusi, faptul ca in urma celor aproape 1000 de banci populare ramane o "gaura" estimata la cateva mii de miliarde de lei. Din pacate, nu exista o evidenta exacta a pagubelor produse de toate aceste cooperative de credit, deoarece pentru fiecare in parte exista un lichidator. Oricum, cele mai notorii cazuri sunt cele ale Bancii Populare Romane si ale Bancii Albina, Bancii Minerva si Furnica. In cazul BPR, de exemplu, este vorba despre un furt de 631,5 miliarde lei, iar in cazul Albina, de 361 miliarde de lei.

Sursa Gardianul