Bizwords Logo

Test incheiat cu succes pentru televiziunea digitala pe telefonul mobil

Trei companii importante - Abertis Telecom, Nokia si Vodafone Espana au prezentat concluziile initiale ale unui test pilot pentru televiziunea digitala pe telefoanele mobile. Acest test, bazat pe tehnologia DVB-H (Digital Video Broadcasting – Handheld) a debutat pe 16 decembrie 2005, se arata intr-un comunicat de presa remis ziarului financiar electronic www.SMARTfinancial.ro. La test au participat 300 de persoane, care au beneficiat de acces la 14 canale spaniole de televiziune apartinand unor companii precum Antena 3 TV, Net TV, Sogecable, Telecinco, RTVA (Canal Sur), RTVE, RTVV (Canal Nou) si Veo TV. Testul a aratat ca majoritatea subiectilor au fost "foarte" sau "destul de" interesati de televiziunea in mediul mobil (72,8%) si ca ar recomanda-o si altor persoane (80,08%). Media zilnica de utilizare a serviciului a fost de 35,39 de minute in timpul saptamanii si de 37,90 de minute în week-end. Cele mai apreciate tipuri de continut au fost stirile, serialele si emisiunile-magazin, ceea ce indica o diferenta fata de mediul traditional de vizionare (pe dispozitive fixe, prin transmisii terestre): aici, cele mai urmarite transmisii sunt filmele, sportul si documentarele.

Principalii factori pe care s-a bazat succesul serviciului în cadrul testului pilot sunt: mobilitatea, posibilitatea utilizarii timpului liber disponibil în diverse momente ale zilei si accesul rapid la stiri sau la emisiunea preferata. Marea majoritate a participantilor - 8 din 10 - au considerat serviciul drept "foarte usor" de folosit. Tehnologia DVB-H (Digital Video Broadcast Hendheld) implica adaptarea standardelor televiziunii digitale terestre la cerintele specifice impuse de mobilitate, precum consumul redus de energie si dimensiunea redusa a ecranului. Rezultatele testului pilot au fost prezentate recent la Sevilla de catre primarul orasului Sevilla, Alfredo Sánchez Monteseirin, impreuna cu membri ai conducerii companiilor Abertis Telecom, Nokia si Vodafone Espana. Sevilla a fost selectata în urma cu patru luni pentru implementarea testului DVB-H, datorita realizarilor sale in materie de inovatie tehnica. In plus fata de testul pilot, proiectul a inclus si crearea unei platforme experimentale pentru televiziunea în mediul mobil si dezvoltarea de noi tehnologii pentru comunicatiile mobile.

Reprezentantii Abertis, Nokia si Vodafone EspaNa s-au declarat extrem de multumiti de primele rezultate ale acestui nou sistem pentru furnizarea de televiziune In mediul mobil, datorita caruia utilizatorii au acces la continutul TV preferat si atunci cand se afla în miscare. Abertis Telecom este cel mai mare grup de infrastructura si servicii pentru telecomunicatii din Spania. Vodafone Espana face parte din Grupul Vodafone, cea mai mare companie de telefonie mobila din lume, cu divizii in 27 de tari si retele partenere in alte 32 de tari, pe cinci continente. Nokia este liderul mondial în comunicatii mobile si ofera echipamente, solutii si servicii pentru operatorii de retele mobile si pentru corporatii.
Sursa: SMART financial \"\"/