Web Design Romania | Bancuri, Glume, Poze | Electrostimulare | Web Hosting - Gazduire site | Advertising, Productie Publicitara | Cabinet Avocatura

23 Sep Top Stiri

Cazierul fiscal va fi obligatoriu pentru clientii bancilor

Marius Guta

Goana dupa acapararea cotelor de piata determina cresterea riscurilor de nerambursare a creditelor

In ultimul timp, pe piata bancara autohtona se duce o lupta dura intre principalii "operatori", scopul fiind acela de "a pune mana" pe un numar cat mai mare de clienti. Pentru acest lucru, una cate una, marile banci au redus dobanzile la credite, incat, in unele cazuri, acestea sunt mai mici decat cele la depozite! Pe de alta parte, bancile sunt convinse ca, intr-o masura mai mare sau mai mica, se joaca cu focul, deoarece un numar mare de clienti presupune si riscuri mai mari. Ca urmare, in interiorul sistemului bancar s-a discutat, deja, despre realizarea unei "liste negre" si a uneia "albe" a actualilor si potentialilor clienti. Practic, aceste liste sunt un fel de "cazier fiscal" al clientilor bancari, fie ei persoane fizice sau juridice. Scopul lor este de a evidentia daca un potential client poate fi tentat sa nu mai returneze creditele pe care le contracteaza.

Prea multe credite, prea multe riscuri

Aceasta monitorizare a clientilor bancari se va face de catre un Birou de Credit, aflat sub controlul BNR. "Cresterea volumului de credite destinate persoanelor fizice impune infiintarea in Romania a unui Birou de Credit care sa furnizeze date despre situatia debitelor clientilor bancari", a declarat Mihai Bogza, viceguvernator al Bancii Nationale. Acesta a afirmat, de asemenea, ca infiintarea acestui birou este o conditie imperativa pentru dezvoltarea si evolutia ulterioara a pietei financiare autohtone. Ideea de la care s-a pornit o reprezinta reducerea semnificativa a riscurilor de creditare. Noua structura va monitoriza relatiile de plata dintre debitori, fie ei persoane fizice sau juridice, si creditori, in aceasta categorie fiind incluse bancile, societatile de valori mobiliare, companiile de leasing si asigurari. Practic, acest birou va strange informatii de la institutiile mentionate si le va aduna intr-o baza de date. Din acel moment, in analizarea cererii pentru acordarea unui credit va intra si acest asa-numit "cazier fiscal". Ideea infiintarii acestui Birou de Credit a fost sustinuta si de Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor. Acesta a declarat ca "functionarea unei structuri care sa stocheze si sa administreze informatiile privind clientii persoane fizice impune adoptarea unor reglementari stricte din partea Bancii Nationale, care va trebui sa aiba responsabilitati de control". Ghetea a afirmat, de asemenea, ca va trebui modificata si legea bancara, respectiv prevederile referitoare la secretul bancar. Banca Nationala sustine, insa, ca acest lucru nu este neaparat necesar. Potrivit viceguvernatorului Mihai Bogza, incalcarea secretului bancar poate fi evitata daca, la acordarea creditului, clientul isi da acceptul pentru raportarea incidentelor de plata catre Biroul de Credit.

Ideea infiintarii acestui Birou a pornit de la numarul tot mai mare de credite acordate in ultimul timp si cresterea, in consecinta, a riscului de neplata. In incercarea de a atrage cat mai multi clienti, pentru a putea, astfel, sa "ramana in piata", bancile duc o lupta la baioneta in privinta reducerii dobanzilor la credite, care au ajuns la cel mai mic nivel din ultimii 10 ani. Asistam, de asemenea, la un paradox economic: dobanzile la credite sunt, in unele cazuri, mai mici decat dobanzile la depozite. "Acest lucru se explica prin goana bancilor dupa clienti. Reducerea dobanzilor, atat a celor active, cat si a celor pasive, este, pe de alta parte, fireasca, pentru ca bancile care nu si-ar adapta politica de dobanzi la trendul impus de scaderea inflatiei ar iesi pur si simplu de pe piata", ne-a declarat Radu Constantin, analist la Continental Investment.

Sursa Gardianul

Aboneaza-te acum

si primesti gratuit in fiecare zi ultimele stiri

Nume:

E-mail:

Cosmetice Profesionale

S.C. Chic Salon SRL Sediu central: str. Racari nr.16, apt. 17, sector 3 Bucuresti Telefon Mobil: 0723.561.950 Telefon Fix/Fax: 021.310.44.35 Email: contact @ luxbeauty.ro

http://www.luxbeauty.ro

Think Strategic, Act Creative!

Solutii complete de Web Design&Development, E-Business si E-Commerce

http://www.kennomedia.ro