Web Design Romania | Bancuri, Glume, Poze | Electrostimulare | Web Hosting - Gazduire site | Advertising, Productie Publicitara | Cabinet Avocatura

26 Aug Top Stiri

Privatizarea BCR, intre solutii viabile si propuneri utopice

Carmen Neacsu, Arpad Dobre

O asociatie a investitorilor autohtoni vrea sa-si adjudece BCR pe banii deponentilor

O decizie privind modalitatea de participare la privatizarea Bancii Comerciale Romane va fi adoptata de Consiliul Director al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) numai dupa ce Guvernul va prezenta o propunere ferma in acest sens, a declarat ieri Kurt Geiger, director de investitii in cadrul BERD. "Discutiile privind participarea BERD la privatizarea celei mai mari banci din Romania abia au inceput si vor continua in perioada urmatoare. Executivul doreste sa continue privatizarea, insa BERD va adopta o decizie atunci cand va exista o propunere pusa la punct", a informat Geiger. El a adaugat ca BERD are in vedere achizitionarea unui pachet de actiuni care sa-i permita sa devina un actionar activ la BCR intr-o prima etapa a privatizarii, si nu in a doua, cum era stabilit initial in strategia Executivului.

Strategia de privatizare, modificata?

"Am avut investitii in peste 80 de banci din regiune. Este important sa recunoastem, in acest context, ca trebuie un angajament foarte serios pentru schimbare. BCR ne intereseaza foarte mult pentru investitii, mai ales ca Romania are perspective bune", a conchis Geiger. Guvernul a anuntat, saptamana trecuta, dupa consultari prealabile cu FMI si BM, ca privatizarea BCR va incepe prin vanzarea unui pachet de actiuni catre BERD si catre International Finance Corporation (IFC), divizia de investitii a BM. Cele doua organisme financiare au fost de acord cu inversarea etapelor din strategia de privatizare. La finele lui 2002, board-ul IFC a aprobat alocarea a 75 milioane de dolari care pot fi utilizate pentru achizitionarea unui pachet de actiuni la BCR. Strategia de privatizare a BCR prevede vanzarea a cel putin 51,8% din capitalul bancii catre un investitor strategic, a maximum 10% catre investitorii institutionali BERD si IFC , prin negociere directa, si a cel mult 8% catre asociatia formata din angajatii BCR, membrii Consiliului de Administratie al BCR .

Propunere utopica

"Vreau sa privatizez rapid BCR si vreau sa preiau controlul asupra bancii, prin transformarea depozitelor deponentilor in actiuni", a declarat ieri, la intalnirea cu presa, presedintele Asociatiei Nationale a Investitorilor din Romania, Octav Buruiana, starnind perplexitate in randul reprezentantilor mass-media. El a precizat ca vrea sa faca aceasta propunere de privatizare a BCR in primul rand Guvernului. "Daca, printr-o minune, Executivul este de acord, intr-un termen rezonabil, de circa trei luni, vor fi informati si cei peste trei milioane de deponenti persoane fizice, iar privatizarea poate avea loc", a mai spus Buruiana. Temperandu-si entuziasmul, Buruiana a estimat ca, din cele trei milioane de persoane fizice care au depozite la BCR, circa 50% ar putea adera la propunerea sa. Buruiana si-a exprimat chiar "ingrijorarea" ca numerosi clienti de la alte banci comerciale si-ar putea plasa banii la BCR, pentru a participa la privatizarea celei mai mari banci comerciale din Romania.

Sursa Gardianul

Aboneaza-te acum

si primesti gratuit in fiecare zi ultimele stiri

Nume:

E-mail:

Cosmetice Profesionale

S.C. Chic Salon SRL Sediu central: str. Racari nr.16, apt. 17, sector 3 Bucuresti Telefon Mobil: 0723.561.950 Telefon Fix/Fax: 021.310.44.35 Email: contact @ luxbeauty.ro

http://www.luxbeauty.ro

Think Strategic, Act Creative!

Solutii complete de Web Design&Development, E-Business si E-Commerce

http://www.kennomedia.ro