Web Design Romania | Bancuri, Glume, Poze | Electrostimulare | Web Hosting - Gazduire site | Advertising, Productie Publicitara | Cabinet Avocatura

23 Sep Top Stiri

"Coruptia si incompetenta descurajeaza investitiile straine"

Arpad Dobre

"The Economist" a dat publicitatii un nou raport care vizeaza situatia economica a Romaniei

Romania reprezinta o piata de desfacere mare si are forta de munca ieftina si bine calificata, dar companiile straine nu se-nghesuie sa investeasca in tara noastra, din cauza sistemului legislativ instabil, a coruptiei si incompetentei unor functionari, se arata intr-o analiza, data recent publicitatii de catre "The Economist".

Intr-un comentariu facut pe marginea acestei analize de catre BBC se arata ca, dupa ce in 1998 Romania a inregistrat un volum-record al investitiilor straine, de peste doua miliarde de dolari, in perioada 1999-2002, acestea au scazut la 1-1,2 miliarde de dolari pe an. Cat priveste cuantumul total al investitiilor straine in Romania, la sfarsitul lui 2002, acesta a atins 8,9 miliarde de dolari, respectiv 19,8% din Produsul Intern Brut (PIB). Raportat la populatie, revin sub 410 dolari pe cap de locuitor, Romania fiind astfel in urma Croatiei si Bulgariei, in Balcani, si chiar in urma unor tari din CSI, ca Azerbaidjanul si Kazahstanul.

Legislatia instabila descurajeaza investitorii

Raportul puncteaza si alte bariere majore in calea investitiilor straine din Romania: progresul lent al reformei, riscul regional ridicat si sistemul imprevizibil al legilor si reglementarilor. Potrivit "The Economist", legile privind impozitele si privatizarea, in permanenta schimbare, neclare si prost aplicate, dar si incompetenta functionarilor, birocratia si coruptia sunt descurajante pentru potentialii investitori.

In prezent, circa 60% din capitalul investit in Romania este detinut de companii din UE. In 2001, pe primul loc ca valoare a investitiilor se aflau companiile olandeze, cu 14,3%, urmate de cele germane, cu 9,6%, si cele franceze, austriece, italiene, cipriote si din SUA, cu 7-8%. Potrivit raportului, in 2002, aproape 40% din exportul record al Romaniei, de 13,8 miliarde de dolari, s-a realizat in companii partial sau total controlate de investitori straini.

Criza din agricultura franeaza aderarea la UE

Raportul "The Economist" arata ca, in ceea ce priveste agricultura, previziunile arata ca sansele Romaniei ar putea fi dinamitate de criza cronica din acest domeniu. Astfel, potrivit BBC, Guvernul Romaniei se asteapta la cea mai proasta recolta de grau din ultimii 50 de ani, fie din cauza conditiilor meteo nefavorabile, fie din cauza unui exces de forta de munca necalificata si de numeroasele ferme mici, ca si de deficitul de investitie, tehnologie si pesticide. Potrivit ministrului agriculturii, Ilie Sarbu, in 2003, recolta de grau ar putea fi de 3,5 milioane de tone, fata de 7,1 milioane de tone, cat se estimase la inceputul anului. Potrivit statisticii, anul trecut s-au recoltat 4,4 milioane tone de grau, respectiv doar 60% din recolta din 2001, de 7 milioane tone. In cazul in care aceste estimari se vor adeveri, impactul va fi foarte puternic, deoarece graul reprezinta 30% din productia de cereale a tarii. Problema in Romania, arata raportul citat, o reprezinta distributia terenurilor, respectiv faramitarea si incapacitatea de a construi o adevarata piata funciara. Potrivit statisticilor, suprafata medie a terenurilor agricole din Romania este de 2,4 hectare si doar 2% din ele au peste 10 hectare. In 2002, sectorul agricol folosea 44% din forta de munca, dar contribuia la PIB cu doar 14,7%. In 1989, agricultura folosea circa 30% din forta de munca, iar acum - 45%, ceea ce inseamna ca fermele agricole au absorbit forta de munca disponibilizata din industrie pe perioada tranzitiei. Excesul de forta de munca perpetueaza formula agriculturii de subzistenta.

Sursa Gardianul

Aboneaza-te acum

si primesti gratuit in fiecare zi ultimele stiri

Nume:

E-mail:

Cosmetice Profesionale

S.C. Chic Salon SRL Sediu central: str. Racari nr.16, apt. 17, sector 3 Bucuresti Telefon Mobil: 0723.561.950 Telefon Fix/Fax: 021.310.44.35 Email: contact @ luxbeauty.ro

http://www.luxbeauty.ro

Think Strategic, Act Creative!

Solutii complete de Web Design&Development, E-Business si E-Commerce

http://www.kennomedia.ro