Web Design Romania | Bancuri, Glume, Poze | Electrostimulare | Web Hosting - Gazduire site | Advertising, Productie Publicitara | Cabinet Avocatura

23 Sep Top Stiri

Singura speranta ramane o decizie favorabila a justitiei

Marius Guta

Nimeni nu se angajeaza sa plateasca banii feneistilor

Tentatia castigurilor facile si cultura economica precara au facut din noi toti o prada potentiala pentru marii rechini ai afacerilor la limita legii. Astfel au fost posibile inginerii financiare precum Caritasul, Gerald sau Mondoprosper. Pentru multi dintre noi falimentul tuturor acestora nu a fost suficient pentru a ne face sa cantarim de doua ori inainte de a ne baga toti banii intr-un singur loc. Un asemenea loc a fost Fondul National de Investitii. Oferind castiguri aflate la limita imposibilului si chiar dincolo de acesta, FNI a reusit sa atraga si, in final, sa pacaleasca peste 300.000 de oameni.

Dormiti linistiti, noi va lucram pe voi

Ceea ce intriga cel mai mult in cazul FNI este faptul ca a reusit sa atraga in cursa sute de mii de oameni. Aceasta dupa ce alte sute de mii fusesera pacalite de escroci care vindeau iluzii de imbogatire fara nici un fel de efort, fizic sau intelectual. Mai ales intelectual. Pe aceasta carenta a multora dintre noi, carora ne sta mintea lejer, s-au bazat cei care au pus la cale aceste tunuri financiare despre care vor vorbi si nepotii nostri. FNI a oferit castiguri mari, din ce in ce mai mari, condimentate cu o sustinuta campanie de imagine. "Dormiti linistiti, noi lucram pentru voi" este unul dintre sloganurile care au facut cariera. Din pacate, in cele din urma s-a dovedit ca, de fapt, ei i-au lucrat pe investitori.

CEC, cireasa pe tort si bomboana pe coliva

Cea mai mare capcana care a fost intinsa investitorilor FNI s-a numit CEC. Asocierea FNI cu CEC a facut ca si cei mai sceptici dintre investitori sa-si bage economiile de-o viata in ceea ce s-a dovedit a fi, in cele din urma, o mare escrocherie. Planul a fost diabolic de simplu: CEC a investit in unitatile de fond FNI, iar sigla sa era dublata de aceea a Casei de Economii si Consemnatiuni. Acest fapt a lasat impresia ca banii de la FNI sunt garantati de stat.

Stefan Boboc si Camenco Petrovici - artizanii prabusirii

In realitate, lucrurile nu au stat asa. Ar fi fost impotriva oricaror legi ale economiei de piata ca o afacere particulara sa fie garantata de stat, lucru pe care investitorii FNI ar fi trebuit sa-l stie. Aceasta daca erau cu adevarat investitori. In realitate, cei mai multi dintre cei care au pierdut banii la FNI sunt oameni simpli, fara nici un fel de cultura economica, prada usoara pentru orice escroc de duzina. Printre cei care au contribuit la inducerea lor in eroare s-au numarat presedintele CEC, Camenco Petrovici, si presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Stefan Boboc. Desi s-au aflat pentru o vreme in atentia organelor de ancheta, in momentul de fata acestia au disparut din prim-planul vietii publice.

S-a dus si ultima speranta

In momentul de fata, soarta FNI pare pecetluita. Potrivit Legii nr. 333/2001, investitorii erau obligati sa decida care va fi soarta fondului. Ei si-au exprimat deja opinia prin vot. Buleinele de vot au fost trimise la AVAB, care administreaza fondurile FNI. In aceste zile procesul de numarare a voturilor este in plina desfasurare dar, potrivit unor informatii preliminare, investitorii au decis continuarea activitatii fondului. Intrucat sumele ramase sunt practic nesemnificative, castigurile vor fi ca si inexistente. Pana la aceasta data 36.390 de investitori au primit despagubiri in valoare totala de 257.246.001.466 lei.

Nimeni nu trebuie sa dea banii

Despre cine este vinovat, cine si cati bani a luat se va mai scrie cu siguranta, dar poate ca nu se va afla niciodata. Oricum, lucrurile sunt simple, dureros de simple: cei care au depus bani la FNI au facut o investitie pentru care si-au asumat riscul. Din pacate pentru ei, au pierdut. "Nimeni nu trebuie sa dea banii investitorilor FNI, nici CEC, nici bugetul, adica poporul roman. Daca i-a pacalit cineva, atunci Justitia sa le faca dreptate si sa-si recupereze banii de la cei care i-au pacalit", ne-a declarat cunoscutul analist economic Ilie Serbanescu.

Sursa Gardianul

Aboneaza-te acum

si primesti gratuit in fiecare zi ultimele stiri

Nume:

E-mail:

Cosmetice Profesionale

S.C. Chic Salon SRL Sediu central: str. Racari nr.16, apt. 17, sector 3 Bucuresti Telefon Mobil: 0723.561.950 Telefon Fix/Fax: 021.310.44.35 Email: contact @ luxbeauty.ro

http://www.luxbeauty.ro

Think Strategic, Act Creative!

Solutii complete de Web Design&Development, E-Business si E-Commerce

http://www.kennomedia.ro