Web Design Romania | Bancuri, Glume, Poze | Electrostimulare | Web Hosting - Gazduire site | Advertising, Productie Publicitara | Cabinet Avocatura

16 Jul Top Stiri

Problema de strategie: Poate capitalul strain sa asigure securitatea nationala?

Legatura dintre integrarea in fluxurile economice ale mondializarii si ale tendintelor regionale are o legatura directa cu gradul de securitate nationala, asa cum este inteles acest concept din perspectiva clasica: protectia frontierelor si accesul la resurse. Dilema este daca o economie solida atrage dupa sine siguranta geostrategica sau daca raportul este invers. Experienta statelor din sud-estul Europei demonstreaza ca cele doua concepte au contribuit, in mod egal, pentru acelasi scop: integrarea acestor state in civilizatia euro-atlantica. Concret, in timp ce procesul de integrare in NATO s-a concentrat pe dimensiunea strategica si geo-politica, integrarea in Uniunea Europeana a avut in prim-plan eficientizarea pe plan economic. In cazul Romaniei, faptul ca eficientizarea sectoarelor strategice s-a putut face doar prin intermediul capitalului strain nu a fost o pre-conditie a Uniunii Europene, ci o reflectare a faptului ca nici statul roman, nici capitalul autohton nu au fost in stare sa asigure buna functionare a acestor industrii. Din punctul de vedere al securitatii militare, apartenenta la Alianta Nord-Atlantica necesita alocarea pentru cheltuieli militare, pe termen lung, a a unui buget anual de minimum 3% din Produsul Intern Brut, astfel incat o economie competitiva devine cu atat mai necesara.

Generalul in rezerva Decebal Ilina, fostul sef al Statului Major al Armatei, spune ca, in contextul actual, o industrie are dimensiune strategica daca ofera locuri de munca, are profit si plateste taxe la stat. "Amenintarile la adresa sigurantei nationale nu mai sunt de natura militara, cum ar fi apropierea de granita a unui numar de divizii militare straine, ci de natura financiara, de cercetare stiintifica sau chiar de natura religioasa. Important este ca Romania sa dezvolte capacitatea de a le interpreta corect si de a le contracara eficient, prin crearea unor institutii eficiente”, spune Ilina.

Acesta a adaugat ca cel mai periculos lucru pentru Romania era sa ramana fara capital si cu intreprinderi in pierdere. "Problema este ca, atunci cand incheie contracte de privatizare, Romania sa imparta si riscurile si beneficiile. Nu trebuie sa ne sperie ideea de capital strain, ci faptul ca acest capital a venit destul de tarziu”, a incheiat Ilina. (V.B.)

Sursa: Gardianul

Aboneaza-te acum

si primesti gratuit in fiecare zi ultimele stiri

Nume:

E-mail:

Cosmetice Profesionale

S.C. Chic Salon SRL Sediu central: str. Racari nr.16, apt. 17, sector 3 Bucuresti Telefon Mobil: 0723.561.950 Telefon Fix/Fax: 021.310.44.35 Email: contact @ luxbeauty.ro

http://www.luxbeauty.ro

Think Strategic, Act Creative!

Solutii complete de Web Design&Development, E-Business si E-Commerce

http://www.kennomedia.ro