Web Design Romania | Bancuri, Glume, Poze | Electrostimulare | Web Hosting - Gazduire site | Advertising, Productie Publicitara | Cabinet Avocatura

30 May Top Stiri

Siveco a obtinut fara licitatie contracte de milioane de dolari

Contracte de sute de milioane de dolari incasate prin intelegeri „tacite“, fara licitatii, cu diverse institutii ale statului pentru asigurarea sistemului informational si concurenta neloiala pe piata IT&C. Caracterizarea i se potriveste cel mai bine firmei Siveco Romania, care a reusit, in ultimii ani, sa-si extinda monopolul asupra mai multor ministere, indepartand intr-un mod agresiv si pe cai ascunse, mai multe firme din domeniu.
Cel mai cunoscut caz este legat de Programul „Sistemul Educational Informatizat“ (SEI), propus in urma cu cinci ani de autoritati. Proiectul, destinat dotarii scolilor din cu computere performante, a fost castigat fara a se organiza nici un fel de licitatie, de compania Siveco. Decizia a starnit nemultumirea reprezentantilor celorlalte firme mari de IT&C, care dezvolta in software educational. Investitia de sute de milioane de euro s-a dovedit chiar mai „scumpa“.
La vremea aceea, Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) a trebuit sa plateasca in plus, fata de calculul initial, cateva zeci de milioane de euro doar pentru ca urma sa lucreze cu Siveco. Ulterior, reprezentantii MEC au renegociat contractul, ceea ce a insemnat costuri mult mai mici pentru minister.
Programul a fost impartit in mai multe etape, fiecare cu un buget separat. Astfel, daca prima a costat ministerul 6 milioane de dolari, ultima etapa, a patra, a ajuns la 95 de milioane. Siveco a devenit prim-contractor al programului SEI, avand ca subcontractori IBM, HP si Compaq.
„Piata noastra de IT este la inceput, iar cand dai un proiect urias, de 182 de milioane de dolari unei singure firme pentru sistemul educational informatizat, fara a organiza nici un fel de licitate, atunci trebuie sa ne punem un semn de intrebare“, si-a exprimat nemultumirea Cosmin Mares, purtatorul de cuvant al Softwin, una dintre firmele care a ravnit la contractul cu MEC. El a adaugat ca pentru realizarea unui program de o asemenea valoare trebuie sa fie luate in calcul mai multe companii, capabile sa dezvolte software-ul educational. „Statul a omorat ceilalti producatori, acordand proiectul unei singure companii in conditiile deja stiute. A fost o incredintare directa“, ne-a mai spus Mares.
Analistii economici din domeniu ne-au explicat ca, la un program de 180 milioane de dolari, este o marja de profit de 50 de milioane, bani care se intorc pe piata libera si le permite beneficiarilor sa-i foloseasca pentru a participa la alte licitatii. Se ajunge astfel la o concurenta neloiala pe piata, eliminandu-se din start celelalte companii.
Trebuie spus ca Siveco a incheiat, in ultimii ani, contracte consistente si cu Ministerul Finantelor, Ministerul Comunicatiilor sau al Apararii Nationale, precum si cu ministerele Justitiei si al Muncii.
Ultimul contract pe care Siveco a pus mana, de data aceasta in urma unei licitatii, a fost legat de implementarea softului pentru Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA). Nicolaie Sterghiu, presedintele Agentiei, ne-a declarat ca „firma va primi de la APIA suma de 4 milioane de euro, plus TVA, bani proveniti de la Bugetul de Stat“.
El a precizat ca „initial 50 de firme au cumparat caietul de sarcini pentru a participa la licitatie, dintre care au ramas doar opt societati“. Interesant este faptul ca Siveco a concurat pentru proiectul APIA cu firme mari, renumite pe plan international.
Concluzia analistilor din domeniu ar fi ca aceste caiete de sarcini, in mai multe cazuri, se fac doar de ochii lumii si ca se stie dinainte cine va castiga licitatia.

www.gardianul.ro

Aboneaza-te acum

si primesti gratuit in fiecare zi ultimele stiri

Nume:

E-mail:

Cosmetice Profesionale

S.C. Chic Salon SRL Sediu central: str. Racari nr.16, apt. 17, sector 3 Bucuresti Telefon Mobil: 0723.561.950 Telefon Fix/Fax: 021.310.44.35 Email: contact @ luxbeauty.ro

http://www.luxbeauty.ro

Think Strategic, Act Creative!

Solutii complete de Web Design&Development, E-Business si E-Commerce

http://www.kennomedia.ro