Web Design Romania | Bancuri, Glume, Poze | Electrostimulare | Web Hosting - Gazduire site | Advertising, Productie Publicitara | Cabinet Avocatura

12 Aug Top Stiri

Companiile de asigurari sunt nemultumite de ordonanta pentru asigurarea obligatorie a locuintelor

Societatile de asigurare s-au declarat nemultumite de proiectul de ordonanta de urgenta privind asigurarea obligatorie a locuintelor, considerand ca actul normativ este plin de erori si nu tine cont de situatia pietei asigurarilor din Romania.
'Proiectiile potrivit carora circa 80 la suta din romani isi vor face aceasta asigurare ne vor duce la incheierea unui contract de reasigurare intre societatea care se va ocupa de gestionarea asigurarilor obligatorii si reasiguratori pe o suma fixa. Daca insa se va intampla ca doar 20 la suta dintre cetateni sa se asigure, va trebui ca noi sa acoperim 50 la suta din suma, ceea ce se va duce pe pierderi si sunt curios ce va face CSA daca o parte din firmele de asigurari vor trece in imposibilitate de plata', a spus directorul general Allianz-Tiriac Asigurari, Cristian Constantinescu, intr-o conferinta privind asigurarile in caz de catastrofa.
Reprezentantii pietei asigurarilor sustin ca societatea care va administra acest fond, care va reuni primele platite de asigurati, va putea sa retina 2 - 3 la suta din potentiala expunere, restul de 98 la suta urmand sa fie asigurat de societatile de reasigurare, care vor stabili si pretul primei de reasigurare.
'La ora actuala, pe piata reasiguratorilor, apetitul pietei pentru riscuri catastrofale este extrem de redus, ceea ce inseamna un pret mai mare pe care va trebui sa-l platim. Daca nu vom putea ajunge la 80 la suta, ceea ce nu este foarte probabil, atunci va trebui sa punem o mare parte din ceea ce nu s-a realizat din surse proprii', a spus Constantinescu.
Acesta a dat exemplul Turciei, care a implementat o astfel de lege in 2000, si unde gradul de penetrare a asigurarilor a atins maxim 17 la suta, iar in prezent doar 15 la suta dintre proprietari au locuintele asigurate.
'Orice protectie de reasigurare pe care o face o societate trebuie sa aiba la baza un minimum de informatie, ca sa dea posibilitatea asiguratorului sa coteze acel risc, ori in cazul nostru nu exista nici un fel de informatii daca ar trebui sa tatonam piata de reasigurare, ceea ce face ca adoptarea acestei ordonante inainte de finalizarea studiului sa fie o aberatie', considera reprezentantul Allianz-Tiriac Asigurari.
Pana la jumatatea lunii septembrie, autoritatile vor avea o estimare a costului reasigurarii, iar studiul va fi gata la mijlocul anului viitor, a asigurat Radu Mircea Popescu, consilier al Ministrului Administratiei si Internelor /MAI/, Vasile Blaga.
Popescu a explicat ca in cadrul grupului de lucru format din oficiali MAI, ai Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului /MTCT/ si Ministerului Finantelor Publice /MFP/, precum si reprezentantii pietei asigurarilor, companiile s-au declarat nemultumite de societatea care urmeaza sa asigure gestionarea asigurarilor obligatorii.
Companiile au respins infiintarea Companiei de Reasigurare Impotriva Dezastrelor, in locul acesteia propunand o alta societate, care sa cuprinda principalii jucatori de pe piata, fara Comisia de Supraveghere a Asigurarilor /CSA/, asa cu se prevede in proiectul de ordonanta.
Principalele firme de asigurari au remis in acest sens o scrisoare deschisa primului ministru si ministrilor implicati, pentru a cere eliminarea prevederilor privind crearea unei astfel de companii, cerand si completarea proiectului de ordonanta.
De asemenea, vicepresedintele Comisiei de Buget, Finante Banci din cadrul Camerei Deputatilor, Gratiela Iordache, a declarat ca nu este de acord ca acest act normativ sa fie aprobat in forma Ordonantei de Urgenta, deoarece are multe neclaritati, fiind necesara dezbaterea sa in comisiile specializate din Parlament.
'Acest proiect nu tine cont de nevoile pietei si risca sa fie o lege moarta, deci inaplicabila. Nu sunt de acord, totodata, sa fie aprobat in forma unei Ordonante, penru ca altfel va arata dupa ce va fi analizat in comisii', a spus Gratiela Iordache.
Potrivit reprezentantilor Camerei Deputatilor, ordonanta de urgenta privind asigurarea obligatorie a locuintelor va fi emisa de Guvern chiar la mijlocul lunii august, desi reprezentantii MAI au avansat data de 31 august.
Potrivit ordonantei privind asigurarea obligatorie a locuintelor, vor fi asigurate locuintele impotriva dezastrele naturale: cutremur, inundatie si alunecari de teren.
Doua tipuri de locuinta vor face subiectul asigurarii, cladirile cu cadre din beton armat sau cu pereti exteriori din caramida arsa, sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratatment termic si/sau chimic (tip A) si cladirile cu peretii exteriori din lemn, piatra naturala sau orice alte materiale (nesupuse tratamentului termic si/sau chimic) (tip B).
Valoarea maxima a asigurarii va fi de 20.000 euro pentru locuintele de tip A, respectiv 10.000 de euro pentru orice tip de locuinta de tip B.
Primele vor fi de 20 de euro, respectiv 10 euro. Proiectul de ordonanta mai prevede ca pentru cladirile cu cel putin patru apartamente, spatiile si utilitatile fiind in proprietate comuna se poate emite o polita comuna, in beneficiul asociatiei de proprietari. Daca gradul de cuprindere in asigurarea obligatorie este mai mare de 80 la suta, din totalul sumelor asigurate se vor putea repara prin intermediul unei cote parte, prejudiciile inregistrate la spatiile si utilitatile comune.
Nu pot fi asigurate anexele, dependintele care nu alcatuiesc un corp comun cu locuinta, precum si bunurile din interiorul locuintei.
In cazul in care asiguratorul refuza sa incheie polita de asigurare, acesta va primi o amenda de la 500 de lei la 1.000 de lei. De asemenea, refuzul incheierii unei asigurari obligatorii de catre persoanele fizice si juridice se sanctioneaza cu amenda de la 100 de lei la 500 de lei.
Nu sunt obligati sa isi asigure locuintele impotriva dezastrelor proprietarii care la momentul intrarii in vigoare a legii au incheiat deja polite de asigurare impotriva dezastrelor.

Aboneaza-te acum

si primesti gratuit in fiecare zi ultimele stiri

Nume:

E-mail:

Cosmetice Profesionale

S.C. Chic Salon SRL Sediu central: str. Racari nr.16, apt. 17, sector 3 Bucuresti Telefon Mobil: 0723.561.950 Telefon Fix/Fax: 021.310.44.35 Email: contact @ luxbeauty.ro

http://www.luxbeauty.ro

Think Strategic, Act Creative!

Solutii complete de Web Design&Development, E-Business si E-Commerce

http://www.kennomedia.ro