Web Design Romania | Bancuri, Glume, Poze | Electrostimulare | Web Hosting - Gazduire site | Advertising, Productie Publicitara | Cabinet Avocatura

22 Jul Top Stiri

Pretul de dumping

Termenul "dumping" descrie vanzarea de produse sub pretul de productie, de multe ori cu scopul de a elimina alti concurenti de pe piata. Dumpingul este o forma de concurenta neloiala, si este ilegal in multe economii de piata. Un produs, o marca va fi considerat ca face obiectul practicii de dumping daca pretul sau de export spre comunitate este mai mic decat un pret comparabil pentru produsul similar, in cursul obisnuit al comertului, asa cum este stabilit pentru tara exportatoare.

In momentul de fata termenul de dumping este mai des folosit in sfera comertului international, insemnand exportul unor anumite marfuri intr-o anumita tara la un pret mult mai jos decat pretul pietei din acea tara. De multe ori, se afla chiar sub costul de productie al producatorilor din acea tara.

Dumpingul este o forma de concurenta neloiala si este interzisa prin lege in economia multor tari. In Legislatia Europeana se intalneste urmatoarea prevedere: "Dumpingul este o practica neloiala ce se poate intalni in cadrul relatiilor comerciale externe ale Comunitatii Europene". Pentru protectia contra practicilor de dumping si subventiilor relative la importurile din tarile nemembre ale Comunitatii Europene a fost adoptata un regulament ca masura de protectie comerciala in caz de dumping. In calculul taxelor vamale de sanctiune se iau in considerare si taxele anti-dumping. Acestea se calculeaza ca diferenta intre pretul mondial si pretul de dumping.

In luna septembrie a acestui an, compania Petrom a organizat o conferinta de presa in care si-a prezentat politica de preturi. In aceasta conferinta conducerea companiei a explicat cauzele cresterii pretului produselor petroliere: explozia preturilor la nivel mondial si o teama de a nu fi acuzati de practicarea pretului de dumping.

Rompipe Enterprises Suceava SRL, singurul producator roman de teava multistrat Pex-Al, a atacat in mod direct intr-o conferinta de presa in care si-a prezentat si produsele proprii, problema importurilor de proasta calitate pe piata romaneasca a produselor si materialelor pentru instalatii. Aceste produs provin in mare parte din tarile asiatice, iar aspectele contestate de producatorul roman sunt urmatoarele: pretul de dumping cu care acestea ajung pe piata si care uneori nu acopera nici costul de productie si calitatea scazuta, uneori aflata sub standardele impuse de normele romanesti si cele europene.

Ministerul Comertului din India a hotarat sa demareze o ancheta prin care sa investigheze importul de soda caustica in perioada 1998-1999. Motivul sunt mai multe plangeri primite de la unii dintre cei mai importanti producatori locali: Grasim Industries, SIEL Ltd., Gujarat Alkalis & Chemicals Ltd., Mardia Chemicals, Search Chem Industries, Shriram Alkalies & Chemicals. Sursele industriale locale au afirmat ca pretul importurilor a fost de circa 40-50$/tona FOB sau in moneda locala 2000 RS/tona, in conditiile in care preturile interne erau de 12000 RS/tona. O data ce importurile au redus preturile interne, producatorii indieni au facut o plangere anti-dumping. Taxa vamala la soda caustica este de 35%. Importurile au fost realizate din urmatoarele tari: SUA, Japonia, Franta, Arabia Saudita si Iran.

In fata cantitatilor uriase importate din cauza pretului de dumping nu se poate rezista decat prin calitate. Instrumentul pretului de dumping se practica pentru a scapa producatorul respectiv de surplusuri sau pentru a castiga pe piata o pozitie mai competitiva.

Aboneaza-te acum

si primesti gratuit in fiecare zi ultimele stiri

Nume:

E-mail:

Cosmetice Profesionale

S.C. Chic Salon SRL Sediu central: str. Racari nr.16, apt. 17, sector 3 Bucuresti Telefon Mobil: 0723.561.950 Telefon Fix/Fax: 021.310.44.35 Email: contact @ luxbeauty.ro

http://www.luxbeauty.ro

Think Strategic, Act Creative!

Solutii complete de Web Design&Development, E-Business si E-Commerce

http://www.kennomedia.ro