Web Design Romania | Bancuri, Glume, Poze | Electrostimulare | Web Hosting - Gazduire site | Advertising, Productie Publicitara | Cabinet Avocatura

18 Jun Top Stiri

Europa, condamnata la extindere

Cetatenii europeni nu doresc extinderea Uniunii, in special atunci cand vine vorba de Turcia. Cu toate acestea, oficialii de la Bruxelles imping granitele UE catre si in Balcani.
La data de 3 octombrie a.c., Uniunea Europeana si-a definit viitorul pentru o lunga perioada de timp. Acceptarea cererii facute de Turcia pentru deschiderea negocierilor de a deveni membru cu drepturi depline, decizie urmata la cateva zile de reluarea negocierilor cu Croatia, semnifica renuntarea la curentul de opinie conform caruia, in locul extinderii, trebuie intarite legaturile politice, economice si culturale intre membrii actuali.
Franta, Germania si sunt statele care au acceptat cel mai greu procesul de extindere. Marea Britanie, avand ca aliat Statele Unite, a facut presiuni imense pentru extinderea Uniunii. Motivatiile strategice au predominat, interesul global pentru cresterea securitatii in lume fiind cel care a invins. Nu trebuie omis, din toata aceasta ecuatie, faptul ca Turcia este un membru deosebit de important al NATO, dar in acelasi timp intretine relatii stranse cu Federatia Rusa.
O privire in viitor: UE va avea, peste 10 sau 15 ani, dupa ce Turcia se va integra deplin, granite cu si Siria. Iar extinderea nu se va opri aici. Polonia, care a aderat anul trecut, este un puternic sustinator al Ucrainei. Schimbarea de regim de la , sustinerea aspiratiilor sale europene si de catre SUA sunt de natura a grabi procesul de integrare a tarii in UE. Statele care s-au desprins din fosta Iugoslavie se afla si ele pe parcursul integrarii, aflandu-se in diverse stadii ale negocierilor.
Pe scurt, in 2015, cand se preconizeaza ca Turcia va intra in clubul tarilor europene, Uniunea Europeana va numara cel mai probabil intre 32 si 37 de state membre, fata de 25, in prezent, sau 27 in 2007, dupa aderarea Romaniei si Bulgariei. De-abia atunci, cu Turcia si Ucraina, vor fi stabilite granitele estice definitive, Federatia Rusa avand, probabil, un statut privilegiat in relatia cu UE. Despre granitele sudice, deocamdata nu se poate anticipa daca vor ramane cele actuale sau daca tari precum cele magrebiene nu vor purta si ele negocieri pentru a se alatura UE. Interesant, in aceasta constructie geopolitica a mileniului trei, este ca se suprapune in cea mai mare parte cu granitele atinse de Imperiul Roman in perioada sa de maxima inflorire. Constructia politica va fi insa mai descentralizata. Continuarea extinderii europene inseamna sfarsitul conceptului de State Unite ale Europei. Gradul de integrare, mai ales in domeniul politic, va fi mai redus, puterea Parlamentului si a Comisiei Europene fiind mai slaba in noua viziune. Insa, aceasta formula ii va conferi statutul de mare putere mondiala, fiind o contrapondere SUA, a Rusiei, Chinei si Japoniei.
Tot acest proces, de definire a traseului care va fi urmat in anii ce vor veni, nu a primit inca aprobarea populara. Nici Parlamentul European, nici cele nationale nu au fost intrebate ce cale trebuie aleasa. Dupa esecul Constitutiei europene, proiect nascut mort, Comisia Europeana sufla si in iaurt, cand vine vorba de referendumuri.
Uniunea si-a pierdut gustul referendumurilor
Opinia publica, in marea ei majoritate, nu vrea ca Uniunea Europeana sa continue procesul de extindere, in special cand vine vorba de Turcia. Respingerea Constitutiei europene a insemnat fara echivoc: „Nu pentru o uniune «sans fronti”res»“. Sondajele de opinie realizate in ultimul timp confirma aversiunea fata de aderarea a noi state, mai ales in cazul Turciei. 42% din cetatenii francezi considera ca identitatea lor este mai degraba amenintata de planurile de extindere ale Bruxellesului, in loc sa-i protejeze. Decizia luata pe 3 octombrie a.c., de incepere a negocierilor cu Turcia, este departe de ceea ce inseamna un proces democratic, fiind impusa impotriva vointei populare. Aceste cuvinte se pot citi in presa franceza, austriaca, germana etc. Dupa rezultatul negativ al plebiscitului din primavara, Uniunea se pare ca si-a pierdut gustul pentru consultarile cu propria populatie, adoptand decizii care implica profund viitorul celor 25 de state membre, fara a mai tine cont de parerea propriilor cetateni.
„Eurofatigue” este un nou termen care vine sa defineasca angoasele europenilor, din ce in ce mai ingrijorati de locurile lor de munca, de sistemele de ingrijire a sanatatii sau de asigurari sociale. Se constata o redesteptare a sentimentelor nationale in tarile membre, o dorinta din ce in ce mai mare a electoratului de redefinire a identitatii nationale, sentimente care au aparut ca o reactie la fenomenul mondializarii.
Turcia nu va adera inainte de 2014, din cauza constrangerilor financiare la care este supusa UE in prezent. O mare, dar saraca, care va avea nevoie de o finantare substantiala imediat dupa aderare. Acest lucru nu este cuprins in bugetul 2007 – 2013, care este deja elaborat. Este posibil ca negocierile sa dureze chiar mai mult, Turcia avand de armonizat nu mai putin de 35 de capitole importante in legislatia nationala. Teoretic, in final s-ar putea ca nici sa nu fie admisa, insa pana in prezent nici o candidatura nu a fost respinsa de catre Comisia Europeana. Deschiderea capitolelor de negociere va incepe peste cateva luni, cu stabilirea parcursului, a termenelor-limita pentru implementarea noii legislatii, similar cu procesul pe care aproape l-a incheiat si . In mod special, Ankara va intampina dificultati pentru a se alinia la practicile europene in ceea ce priveste protectia mediului, avand de investit miliarde de euro, legislatia muncii si a protectiei sociale vor trebui refacute, sa elimine orice fel de discriminare, iar ajutoarele acordate regiunilor sarace si anumitor ramuri industriale vor fi suspendate.
Turcia, economie de piata functionala
Un prim pas spre aderarea Turciei la UE va fi recunoasterea de catre Comisia Europeana, in cursul lunii noiembrie, a statutului de „economie de piata functionala”, a declarat un oficial UE, agentiei Reuters. Confirmarea functionarii unei economii de piata este una dintre conditiile cerute membrilor UE si o recompensa a comisiei consemnate in raportul anual privind progresele facute de Turcia, care va fi dat publicitatii pe 9 noiembrie a.c., oferind posibilitatea accelerarii negocierilor pe teme economice.
„In raportul de tara se va consemna pentru prima data ca Turcia este asimilata cu o economie de piata functionala. Aceasta inseamna deschiderea capitolelor de negociere economice si trebuie sa serveasca stabilitatii economiei si sporirii investitiilor straine”, a adaugat sursa citata de Reuters, sub protectia anonimatului.
Insa, cea mai grea sarcina de indeplinit o va reprezenta rezolvarea diferendului dintre Turcia si Grecia privind Republica Cipru, membra de anul trecut a UE. Pana acum, Tucia a refuzat sa recunoasca Cipru, iar comunitatea internationala nu a recunoscut partea din Cipru ocupata de trupele turce. Stingerea acestui conflict istoric si depasirea ultimului obstacol pentru admiterea Turciei in UE va reprezenta, in acelasi timp, un mare succes al diplomatiei de la Bruxelles.
Ecourile deciziei de a deschide portile pentru aderarea Turciei cu drepturi depline la UE sunt complet diferite pe cele doua maluri ale Atlanticului. Nu este un secret pentru nimeni ca Washingtonul a exercitat mari presiuni asupra statelor care doreau sa ofere Turciei doar un statut de rang inferior in cadrul Uniunii. Aceasta ar fi insemnat, practic, incheierea procesului de extindere, eventuala admitere a unor mici state tinand mai mult de o problema de imagine, si nu de o extindere reala a granitelor Europei.
sursa: Bilant

Aboneaza-te acum

si primesti gratuit in fiecare zi ultimele stiri

Nume:

E-mail:

Cosmetice Profesionale

S.C. Chic Salon SRL Sediu central: str. Racari nr.16, apt. 17, sector 3 Bucuresti Telefon Mobil: 0723.561.950 Telefon Fix/Fax: 021.310.44.35 Email: contact @ luxbeauty.ro

http://www.luxbeauty.ro

Think Strategic, Act Creative!

Solutii complete de Web Design&Development, E-Business si E-Commerce

http://www.kennomedia.ro