Web Design Romania | Bancuri, Glume, Poze | Electrostimulare | Web Hosting - Gazduire site | Advertising, Productie Publicitara | Cabinet Avocatura

18 Jun Top Stiri

Reforma pensiilor, o prioritate

Reforma sistemului de pensii in Romania a revenit in centrul atentiei opiniei publice odata cu anuntul autoritatilor de la Bucuresti conform caruia ambele legi care reglementeaza functionarea Pilonilor II si III vor fi modificate.
Considerate de catre operatorii din piata de specialitate ca fiind cel putin limitative, legile care reglementeaza pensiile administrate privat (Pilonul II) si pensiile ocupationale (Pilonul III) fusesera adoptate in cursul anului precedent. Aceasta structura multipilon, propusa de catre Banca Mondiala, are la baza Pilonul I, adica sistemul public de pensii.
Pilonul I, respectiv asigurarile sociale, reprezinta un sistem de pensii cu contributie obligatorie, aflat in administrarea statului. Conform acestui sistem, numit si PAYG (Pay As You Go - eng.), persoanele active (salariatii) contribuie la pensiile celor retrasi din viata activa (beneficiarii). In sistemul multipilon, pensiile publice ofera o pensie de baza, minimala, care este completata de catre Pilonii II si III, avand totodata si un pronuntat rol social, de redistribuire a veniturilor.
Pilonul II se constituie din fonduri de pensii cu contributie obligatorie, administrate nu de catre stat, ci de catre operatori privati. Este vorba fie despre societati de administrare specializate, fie despre companii de asigurare. Fiecare persoana contribuie cu un anumit procent din venituri pe durata vietii active intr-un cont individual. Pilonul III difera de Pilonul II prin caracterul facultativ al contributiilor, in Romania fiind preferata varianta pensiilor ocupationale.
In ceea ce priveste reforma pensiilor in Romania, semnalele transmise de catre noul executiv sunt imbucuratoare. Recent, domnul Mihai SEITAN, Presedintele CNPAS, a afirmat: "Am promis Uniunii Europene ca vom crea cadrul legislativ pentru sistemul de pensii private. Termenul de aplicare a legii pentru fondurile administrate privat, in 2008, este foarte lung. Incercam sa avem aceste Fonduri din 2007, adica odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Ar fi un gen de premiu pentru noi daca am reusi sa realizam sistemul de fonduri de pensii administrate privat din 2007".
In practica, cei trei piloni ai pensiilor functioneaza deja cu succes in tari aflate in spatele fostei Cortine de Fier. Exemple ale reformei pensiilor vom intalni in tari precum Croatia (unde reforma sistemului de pensii a demarat in anul 1999), Letonia (1995), Polonia (1999) sau Ungaria (1997). In Ungaria, pentru Pilonul II de pensii, 2,4 milioane de persoane contribuie la 18 fonduri specializate, valoarea activelor administrate atingand la finele anului precedent valoarea de 3,58 mld. EUR (echivalentul a 4,2% din PIB). La fondurile celui de-al treilea pilon contribuie 1,2 milioane de persoane, activele depasind 2,35 mld. EUR. Cumulat, activele atrase de Pilonul II si III de pensii private depasesc 7% din PIB-ul Ungariei, situatie de exceptie in domeniu.

alexandru.ciuncan

Aboneaza-te acum

si primesti gratuit in fiecare zi ultimele stiri

Nume:

E-mail:

Cosmetice Profesionale

S.C. Chic Salon SRL Sediu central: str. Racari nr.16, apt. 17, sector 3 Bucuresti Telefon Mobil: 0723.561.950 Telefon Fix/Fax: 021.310.44.35 Email: contact @ luxbeauty.ro

http://www.luxbeauty.ro

Think Strategic, Act Creative!

Solutii complete de Web Design&Development, E-Business si E-Commerce

http://www.kennomedia.ro